Co powinniśmy wiedzieć o mleku kobiecym?!

Mleko mamy to fenomen natury i to trzeba podkreślić. Składu nie da się podrobić i stworzyć sztucznego o identycznym składzie. Zwłaszcza, że skład mleka zmienia się i dostosowuje do potrzeb dziecka, jego wieku, stanu zdrowia, godzin posiłków. Inny skład będzie miało mleko mamy wcześniaka, niż mleko mamy dziecka urodzonego o czasie.

Pokarm tworzy się w gruczołach piersiowych już w czasie ciąży. Pod wpływem progesteronu wydzielanego przez łożysko rozwijają się pęcherzyki mleczne, a pod wpływem estrogenów sieć przewodów mlecznych. Pęcherzyki mleczne zaczynają wytwarzać mleko przedporodowe między 16. a 22. tygodniem ciąży. Jest go niewiele, zbiera się w przewodach mlecznych, a u niektórych kobiet pojawia się na brodawkach. Jeśli w okresie ciąży zobaczysz kropelki i poczujesz, że piersi się powiększyły, to znak, że wszystko przebiega jak należy. Wszystko zależy od nas, od naszego nastawienia, wiedzy, pomocy bliskich, a przede wszystkim od naszego maleństwa, które uruchomi i pobudzi naszą laktację po urodzeniu.

Co znajdziemy w mleku mamy?

Same dobroci 😉 

– substancje przeciwinfekcyjne i przeciwzapalne;
– naturalne witaminy i biologiczne aktywne czynniki wzrostu;
– nienasycone kwasy tłuszczowe i tauryny;
– galaktozę (cukier, który ma istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza mózgu)
– laktoferynę, która hamuje wzrost m.in. bakterii e-coli i grzybów
– immunoglobuliny chroniące dziecko przed bakteriami i wirusami.

…..

Skład mleka kobiecego to długa … bardzo długa lista. Oznacza to jedno – nie ma lepszego pokarmu niż ten wyprodukowany przez MAMĘ. 

Pokarm zmienia się wraz z wiekiem dziecka dlatego możemy wyróżnić różne fazy mleka.

Mleko wcześniacze pojawia się u mam, które urodziły wcześniaki. Zawiera dużo więcej białka, immunoglobuliny SigA, tłuszczów, żelaza, cynku, fosforu, wapnia za to występuje w nim mniej laktozy. Jest bardzo cennym pokarmem (można śmiało mówić, ze dla wcześniaków jest lekiem). Chroni jelita i pomaga w ich dalszym prawidłowym rozwoju.

Siara to pokarm, który pojawia się zaraz po narodzinach dziecka. Ma charakterystyczny żółty kolor i jest gęsty. Ilości mleka po urodzeniu są niewielkie (pamiętajmy, że noworodek potrzebuje w pierwszych dniach naprawdę mało pokarmu). Stężenie immunoglobulin jest bardzo wysokie, jest w nim dużo więcej białka, witamin, sodu i potasu niż w mleku dojrzałym.

Mleko przejściowe to mleko które występuje bardzo krótko (jak sama nazwa wskazuje). Miedzy 7a 14 dobą mleko matki zmienia kolor na białawy, w składzie znajdziemy już mniej białka, immunoglobulin i witamin. Staje się za to bardziej kaloryczne z większą zawartością laktozy.

Mleko dojrzałe pojawia się ok 2 tygodni po porodzie. To mleko wraz z wiekiem dziecka ulega modyfikacji, w tym przypadku tłuszcze są najbardziej zmiennym składnikiem). Mleko jest kaloryczne, z większą zawartością laktozy i obniżoną zawartością białka.

Mając taką dobroć w sobie jaką jest mleko powinnyśmy zadbać, aby start w laktacji był udany, by w około nas były przyjazne i pozytywnie nastawione do karmienia osoby. Potrzebujemy spokoju i wiary we własne ciało!

Tego Wam życzę- doula Iwona 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *